LA HISTÒRIA DELS GEGANTS DE TAVERTET

LA HISTÒRIA DELS GEGANTS DE TAVERTET

https://sites.google.com/a/gegantersdetavertet.org/principal/la-historia-dels-gegants-de-tavertet/DSC_9832.jpg?attredirects=0

L'any 2018 els Gegants de Tavertet veren complir vint anys, això els ha portat a fer 20 cercaviles de Festa Major, XIII Trobades Geganteres i més de 90 sortides a altres pobles dels Països Catalans.

Durant aquests vint anys, com en tot a la vida, hi ha hagut moments feliços i d'altres difícils, però en general el balanç ha estat positiu.

https://sites.google.com/a/gegantersdetavertet.org/principal/la-historia-dels-gegants-de-tavertet/DSC_0160.jpg?attredirects=0

Els gegants de Tavertet van ser el resultat d'una iniciativa sorgida des del sí de la comissió de festes amb la Maria de can Molina al capdavant i seguida per la major part d’habitants de Tavertet. Per tant, quan a les trobades se'ns demana qui va construir els gegants ho fem amb una frase: "Un grup de veïns de Tavertet".

La idea original, era que el gegant fos en Jordi Sanglas, persona a qui Tavertet mai li agrairà prou el que va fer pel poble en moments molt difícils durant l'època de la dictadura, però ell no ho va voler de cap manera.

Fruit de les seves converses amb la Maria de Can Molina va sortir la proposta que fos en Joan de Balà, una persona molt difícil de catalogar.

La geganta, na Carme "La Pastora" era l'àvia de Can Baró, amb el seu ramat d'ovelles mantenia la seva família. Els més vells de Tavertet encara la recorden pasturant-les.

Quan en Joan Vilella, actual cap de colla, s’incorpora al grup de geganters ja existent al poble, aquest pren una nova embranzida. Es varen redactar els estatuts i la colla va ser reconeguda com a Associació Cultural sense ànim de lucre per la Generalitat de Catalunya, podent-se així associar a l'Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya.

Amb motiu de la celebració dels quinze anys dels gegants i gràcies a diferents col·laboracions desinteressades vam poder incorporar una nova figura, un gegantó, en Joan de Serrallonga, personatge prou conegut que segons conte la tradició popular s'amagava a la Balma de les Piques.

https://sites.google.com/a/gegantersdetavertet.org/principal/la-historia-dels-gegants-de-tavertet/970111_361639400629058_587616735_n.jpg?attredirects=0

A la XIII trobada Gegantera a Tavertet, amb motiu de la celebració del 20è aniversari dels gegants, la Colla Gegantera ha volgut agrair públicament la feina feta per les persones que van impulsar la seva construcció: La Maria de Can Molina, La Conxita Martín, la Carme Goula, el Ramon Espadamala, el Paulí Vela, la Dolors Rovira de Sobiranes i la Montserrat Grau de Can Mariano.

https://sites.google.com/a/gegantersdetavertet.org/principal/la-historia-dels-gegants-de-tavertet/DSC_0193.jpg?attredirects=0

A tots ells i a tots els que d'una manera o altra heu col·laborat durant aquests vint anys a la història dels Gegants de Tavertet i de la Colla Gegantera, MOLTES GRÀCIES!, sense vosaltres aquest aniversari no hagués estat possible.