ELS NOSTRES GEGANTS

QUI SÓN ELS NOSTRES GEGANTS

Els Gegants de Tavertet són personatges reals que van viure al poble en els inicis del segle XIX, van ser construïts l'any 1998 per iniciativa de la Comissió de Festes.

En Joan de Balà era un carboner que tenia una carbonera al Sot de Balà, aparegué a Tavertet pels anys 14 o 15 del segle passat, sense saber ningú d’on venia. Uns deien que venia de Castellterçol, altres deien que era de Tagamanent; es comentava que era un desertor o que havia fet alguna malifeta, cosa que no s’aclarí mai. Com que només en sabien el nom tothom li deia Joan de Balà. Diem per endavant que mentre visqué aquí ningú tingué la més petita queixa d’ell, malgrat el seu ànim a engrescar xerinoles. (1)

La Carme "la Pastora" era l'àvia de Can Baró, amb el seu ramat d'ovelles mantenia la seva família. Els més vells de Tavertet encara la recorden pasturant-les.

El gegant pesa 53 kg i fa 3,3 m d'alçada, la geganta en pesa 48 kg i té una alçada de 3,15 m.

L'any 2013 amb motiu de la celebració del 15 aniversari dels nostres gegants vàrem incorporar una nova figura, un gegantó en Joan de Serrallonga, conte la tradició oral que a la Balma de les Piques (molt a prop del poble de Tavertet) i tenia el seu amagatall, de tots són força conegudes les històries certes o imaginàries d'aquest bandoler.

El gegantó ha estat construït per l'escultor Dani Garrido del taller Creacions Tallaferro, pesa 17 Kg i té una alçada de 2,10 m amb cavallet de fusta de pi, com a particularitat pot treure fum del canó del pedrenyal que porta a la mà esquerra.

(1) Del llibre:
TAVERTET CENT ANYS D’HISTÒRIA de Jordi Sanglas.